Działanie oleju lnianego obejmuje wiele obszarów naszego organizmu.
Wpływ Omega-3 zawartych w Oleju Lnianym na organizm człowieka.
MÓZG -Niski poziom tego kwasu odpowiedzialny jest za chwiejne stany emocjonalne, pogorszenie pamięci, problemy ze wzrokiem i powstawanie schorzeń neurologicznych.
Kwasy tłuszczowe omega - 3 wchodzą w skład błon biologicznych komórek nerwowych. Odpowiednia ich ilość gwarantuje sprawne funkcjonowanie polegające na sprawnym przekazywaniu informacji poprzez impulsy.
UKŁAD SERCOWO – NACZYNIOWY - Dziś większość wybitnych naukowców wyraża zgodną opinię, że obniżenie poziomu LDL (zły chlesterol) przy pomocy leków nie jest metodą zapobiegania chorobom serca.
Wiadomo też, że kwasy tłuszczowe omega 6 zwiększają utlenianie cholesterolu LDL - a to już jest niebezpieczne, gdyż taki utleniony cholesterol odkłada się w ściankach tętnic prowadząc do ich stwardnienia a w konsekwencji do chorób serca i udarów mózgu. Do tego mechanizmu dołącza się zgubne działanie nadmiaru insuliny we krwi ( 25% populacji Zachodniej Europy jest oporna na insulinę - czyli ma jej za dużo we krwi).
Spożycie oleju lnianego powoduje wyrównanie poziomu kwasów tłuszczowych omega - 6 do omega - 3 do właściwych proporcji.
NNKT skutecznie zapobiegają miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej, poprzez m.in. zmniejszoną agregację płytek krwi i adhezji.
Kwas alfa - linolenowy powoduje wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL mającego działanie ochronne w chorobach serca. Ta właściwość zapobiega skutecznie powtórnemu zawałowi serca oraz działa regulująco na arytmię serca.
CHOROBY NOWOTWOROWE
Funkcja naszego układu odpornościowego w dużym stopniu zależy od nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dziś wiemy to już na pewno. Dobry układ odpornościowy gwarantuje Należy więc wykluczyć wszystkie produkty zawierające w swym składzie dużo tych tłuszczów np: olej słonecznikowy zawiera 70% omega - 6 ( kwas linolowy)
Wiadomym jest też że kwasy tłuszczowe omega-3 (olej lniany zawiera ich nawet ponad 60%) działają antagonistycznie i zmniejszają działanie prostaglandyn wytwarzanych z omeg-6. Stąd wynika m.in. skuteczność działania tego oleju.
Trzeba dodać, że bardziej liczy się tutaj właściwa proporcja pomiędzy tymi kwasami niż samo ograniczanie w diecie kwasów omega -6. Jak wspomniałem na wstępie kwasy tłuszczowe omega - 6 są również potrzebne w żywieniu człowieka, jednak pod warunkiem właściwych proporcji z omega -3.
CUKRZYCA
Kwasy tłuszczowe omega 3 a zwłaszcza DHA zwiększają wrażliwość błon komórkowych na działanie insuliny, stąd też powinniśmy spożywać je w dużych ilościach - ale proporcjonalnie do omega 6.
Takie postępowanie łagodzi wahania poziomu cukru we krwi głównie jednak w cukrzycy typu II. Jeśli organizm jest zdrowy i sprawnie funkcjonuje, DHA i EPA są przez niego wytwarzane z kwasu alfa- lilinolenowego i dlatego musimy spożywać większe ilości tego kwasu, żeby uzyskać odpowiednie dla potrzeb organizmu ilości DHA i EPA.
OSTEOPOROZA Fitoestrogeny zawarte w oleju lnianym zwiększają tempo podziału i różnicowania komórek kościotwórczych zwanych osteoblastami, zwiększają syntezę kolagenu, którego brak jest odpowiedzialny za rozwój osteoporozy i złamania kości z niej wynikające. Powodują wzrost gęstości kości.
CHOROBY SPOWODOWANE STANAMI ZAPALNYMI- Olej lniany zawiera NNKT, które umożliwiają produkcję przeciwzapalnych prostaglandyn PGE - 1, PGE - 3 i PGI - 1, niski stan których jest powodem przewlekłych stanów zapalnych, w tym zapalenia stawów i jelita grubego.
Ma to ogromne znaczenie w chorobach reumatycznych, gdzie mamy do czynienia z patologicznym odczynem zapalnym przeciw własnym tkankom organizmu.
Tak, więc z kwasów omega-3 syntetyzują się prostaglandyny przeciwzapalne, pomocne także w zapobieganiu wszelkim stanom zwyrodnieniowym stawów.
Zastosowanie omega-3 może więc przynieść istotne zmniejszenie zapotrzebowania na stosowane leki przeciwzapalne
OTYŁOŚC I NADWAGA - Lignany lniane powodują hamowanie aktywności enzymu aromatazy, enzymu szlaku syntezy estrogenów, który reguluje ich produkcję. Zaburzona funkcja tego enzymu prowadzi do otyłości, celulitu i powstawania cech kobiecych u mężczyzn ( ginekomastii ).
HEMOROIDY
Olej lniany oddziaływując na błony śluzowe w całym układzie pokarmowym, wzmacnia je, regeneruje a przede wszystkim osłania.
BOLESNE MIESIĄCZKOWANIE
Nadmiar prostaglandyn prozapalnych może prowadzić do nadmiernie bolesnego miesiączkowania. Natomiast dostarczanie omega-3 działającego na produkcję prostaglandyn przeciwzapalnych może zmniejszyć tego typu objawy.
SKÓRA
Zastosowanie kwasów omega-3 poprawia leczenie różnego rodzaju egzem oraz łuszczycy. Większość z nich ma swoje podłoże w nadmiernej reakcji zapalnej w obrębie skóry.
PROSTATA
Ligniny pośrednio poprzez hamowanie aktywności enzymu 5-alfa-reduktazy mogą powodować ograniczenie rozrostu prostaty i raka prostaty oraz rozwoju trądziku i łysienia